Blog

De kracht van soft skills 

2 augustus 2023

Een opvallende trend waar zowel werkgevers als werknemers steeds meer mee bezig zijn is de kracht van soft skills. Deze vaardigheden worden namelijk niet alleen beschouwd als belangrijke selectiecriteria, maar professionals worden zich ook steeds bewuster van hun waarde. Het volgen van cursussen of workshops om soft skills te verbeteren is tegenwoordig ook helemaal niet gek. Daarnaast kan het ontwikkelen van een soft skill jou ook op persoonlijk gebied veel brengen. In deze blog gaan we dieper in op de kracht van soft skills. 

Wat zijn soft skills? 

In tegenstelling tot de bekende hard skills, zijn soft skills vaardigheden die te maken hebben met effectief gedrag. Het zijn persoonlijke eigenschappen, sociale vaardigheden en communicatieve vaardigheden die niet direct meetbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken, communiceren of timemanagement. Deze skills zijn toe te passen op zowel persoonlijk als professioneel gebied, ze zijn niet altijd werk gerelateerd. 

Steeds meer bedrijven zijn bij sollicitaties ook geïnteresseerd in soft skills. Begrijpelijk, soft skills dragen bij een positieve werkcultuur, betere teamprestaties en klanttevredenheid. Ze zijn van groot belang voor de ontwikkeling van een bedrijf. Heb je een sollicitatiegesprek? Vergeet ze dan vooral niet te benoemen! 

Soft skills ontwikkelen

Soft skills zijn geen aangeboren eigenschappen. Hoewel sommigen van nature beter zijn in bepaalde soft skills, is het voor iedereen mogelijk om ze te ontwikkelen. Er zijn verschillende manieren om je soft skills te verbeten, zoals het volgen van workshops, trainingen of cursussen om gericht aan specifieke vaardigheden te werken. Maar het begint bij zelfbewustzijn en zelfreflectie. Vraag eens feedback aan collega’s, vrienden of familieleden. Zo krijg je inzicht in je sterke punten en de punten waar je mee aan de slag kunt. Dat is een mooi begin. 

Welke soft skills zijn er?

Er zijn talloze soft skills die je kunt ontwikkelen. In de één ben je misschien al beter dan de ander. Maar dit zijn er een aantal waarmee jij wellicht aan de slag kan: communiceren, samenwerken, leiderschap, timemanagement, empathie, kritisch denken, probleemoplossend vermogen, creativiteit, flexibiliteit, stressbeheersing en kritiek ontvangen en verwerken. 

Waarom is investeren in de ontwikkeling van soft skills belangrijk? 

Soft skills komen op verschillende momenten in je leven goed van pas. Op de werkvloer kunnen ze bijvoorbeeld leiden tot meer productiviteit, een positieve werksfeer en goede samenwerkingen. Daarnaast kunnen soft skills ook in jouw persoonlijke leven veel bijdragen. Empathie zorgt er bijvoorbeeld voor dat je sterke relaties op kunt bouwen, kritisch denken en probleemoplossend vermogen helpen je uitdagingen aan te gaan en weloverwogen beslissingen te nemen. 

Kortom: soft skills verrijken zowel je professionele als je persoonlijke leven. Genoeg reden dus om ermee aan de slag te gaan! Neem de tijd om na te denken over welke soft skills jij graag zou willen ontwikkelen of verbeteren en maak een lijstje. Begin bij het begin, kies één vaardigheid die jij het belangrijkst vindt en bewaar de rest voor later. Onthoud dat Rome ten slotte ook niet in één dag is gebouwd ;). 

Liefs, 

Julia 
Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details