Blog

Een positieve werkomgeving creëren voor jezelf 

1 november 2023

Een positieve werkomgeving? Dat hangt af van een heleboel factoren, maar het begint bij jou. Een positieve werkomgeving zorgt voor werkgeluk én productiviteit. Bovendien werkt het aanstekelijk. Collega’s, partners en klanten worden ook blij van een gelukkige en tevreden werknemer. Hierin investeren is dan ook zeker de moeite waard. Lees erover in deze blog. 

Zelfvertrouwen en een positieve mindset 

Een positieve werkomgeving creëren begint bij jezelf. Wat je tegen jezelf zegt, heeft veel invloed op je mindset. Vermijd bijvoorbeeld negatieve zelfkritiek. Wanneer je een fout maakt hoef je jezelf niet naar beneden te halen. In plaats daarvan moet je jezelf eraan herinneren dat fouten erbij horen en je een kans bieden om te leren. Moedig jezelf juist aan en vier je successen. Sta stil bij je prestaties, hoe klein ze ook zijn. 

Daarnaast is de term ‘groeimindset’ ook iets om te onthouden. Het houdt in dat je jezelf ervan overtuigd dat je in staat bent om te leren en te blijven groeien. Zie uitdagingen als kansen, accepteer feedback en stel doelen. Het stellen van duidelijke en haalbare doelen kan je richting en motivatie geven. Het helpt een gevoel van prestatie te ervaren. 

Goede relaties op de werkvloer

Goede relaties hebben veel invloed op jouw werkomgeving. Het kan je werkplezier enorm verbeteren. Er zijn een aantal punten waar jijzelf invloed op hebt als het gaat om samenwerkingen. Wees een goede teamspeler, toon respect voor je collega’s en help ze waar nodig. Het spreekwoord luidt ten slotte: wie goed doet, goed ontmoet. 

Ook in goede samenwerkingen zijn conflicten onvermijdelijk. Conflicten kunnen voortkomen uit verschillen in persoonlijkheden, werkstijlen, verwachtingen en communicatievoorkeuren. Hoe je hier vervolgens mee omgaat, daar gaat het om. Zorg ervoor dat jullie open communiceren en actief naar elkaar luisteren. Door je zorgen, ideeën en verwachtingen met elkaar te delen, creëer je ruimte voor begrip en empathie. Een eerlijke discussie kan leiden tot nieuwe inzichten. Het is niet altijd nodig om het volledig eens te worden na een conflict, zolang er maar begrip en respect aanwezig zijn. Op die manier zijn conflicten geen obstakels, maar een verbetering van de samenwerking. 

Blijf jezelf uitdagen 

Een positieve werkomgeving wordt naast zelfvertrouwen, een goede mindset en goede werkrelaties ook gekenmerkt door de mogelijkheid tot groei en ontwikkeling. Jezelf blijven uitdagen is ‘the key’! Die groeimindset waar ik het eerder over had? Die komt ook hierbij goed van pas! Zoek voor jezelf naar leermogelijkheden en wees hierin proactief. Wees bijvoorbeeld niet bang om vragen te stellen en om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Dit laat jouw collega’s zien dat je bereid bent om te leren en dat je openstaat voor nieuwe perspectieven en ideeën. 

In deze blog hebben we een aantal onderwerpen terug laten komen die jou kunnen helpen bij het creëren van een positieve werkomgeving voor jezelf. Daarbij is het wel belangrijk dat je uitzoekt wat bij jou past. One size fits all? Zo werkt het niet. Een goede manier om hiermee te beginnen is door na te denken wat jou energie geeft en motiveert. Daarnaast kan het waardevol zijn om hiernaar te vragen bij anderen en van hen te leren. Ervaringen delen met anderen kan je tot andere, verassende inzichten leiden.    

Liefs,

Julia
Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details