Blog

Het belang van zelfreflectie

16 augustus 2023

Zelfreflectie: tijdens mijn studie kwam dit onderwerp vaak voorbij, maar was het eigenlijk niet mijn favoriete thema om mee bezig te zijn. Nadat ik mijn studie had afgerond en voor het eerst de arbeidsmarkt betrad, ontdekte ik dat zelfreflectie een enorm belangrijke vaardigheid is. Tijdens je sollicitatie kun je hiermee bijvoorbeeld echt laten zien dat je jezelf goed kent, met al je positieve en minder positieve punten. Bovendien is het een vaardigheid die eigenlijk iedere dag wel van pas komt. Door goed te kunnen reflecteren op jezelf, leer je goed om te gaan met allerlei verschillende situaties. In deze blog gaan we verder in op het belang van zelfreflectie. 

blogzelfreflectie

Wat is zelfreflectie?

Laten we beginnen bij het begin: wat is zelfreflectie? Kort samengevat is zelfreflectie het terugkijken op jouw eigen handelen, ervan leren, en het beter doen in de toekomst. Je denkt na over waarom je het op die manier hebt gedaan. Je gaat als het ware in gesprek met jezelf. Je denkt na over jezelf, je gedrag, emoties en gedachten. 

Zelfreflectie is belangrijk voor jouw persoonlijke groei. Het helpt je bij het ontwikkelen van je zelfbewustzijn, zelfacceptatie en zelfverbetering. Het kan je bijvoorbeeld helpen bij het verwerken van emoties, omgaan met stress en het maken van weloverwogen beslissingen. 

Aan de slag met zelfreflectie

Er zijn verschillende manieren om aan zelfreflectie te werken. Zoek naar methoden die voor jou goed werken, want wat voor een ander werkt, kan misschien niet jouw voorkeur hebben. Een goede start is het stellen van gerichte vragen aan jezelf. Door jezelf vragen te stellen, kun je dieper nadenken en tot nieuwe inzichten komen. Vaak werkt het zelfs nog beter wanneer je deze vragen op papier zet en de antwoorden opschrijft. Verder is het krijgen van feedback een goede oefening. Door te reflecteren op de feedback die je krijgt, kun je nieuwe inzichten krijgen en jezelf beter begrijpen. Een andere optie om te proberen is meditatie of mindfulness-oefeningen. Hoewel het niet ieders ‘cup of tea’ is, kan het je verrassen. Op deze manier kun je jezelf beter observeren en bewust worden van je eigen gedachten en emoties.  

Valkuilen vermijden

Zelfreflectie is een waardevolle vaardigheid, maar het is belangrijk om enkele valkuilen te vermijden. Wees bijvoorbeeld alert op het feit da je niet te kritisch bent op jezelf. Te hard oordelen kan leiden tot negatieve gedachten en emoties. Blijf daarnaast ook openstaan voor perspectieven van anderen. Het vasthouden aan je eigen perspectief en het negeren van andere meningen kan je ontwikkeling belemmeren. Sta open voor andere inzichten en neem deze mee in je zelfreflectie. Bovendien is het goed om te onthouden dat je je niet te veel moet focussen op de negatieve aspecten van je reflectie. Blijf kijken naar de positieve aspecten van jezelf en je groei, zodat je gemotiveerd blijft. 

Wil je jezelf verbeteren op het gebied van zelfreflectie of er vaker mee bezig zijn? Dan is het 6 minuten dagboek een mooi begin en houvast! Met behulp van dit dagboek maak je een gewoonte van het schrijven en nadenken over je dag. En de naam zegt het al: je bent er iedere dag slechts zes minuten mee bezig. 

Liefs, 

Julia
Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details