‘Goed werkgeverschap’: een belangrijk begrip voor iedere organisatie. Een goede werkgever zijn is namelijk niet alleen wettelijk verplicht, maar draagt ook bij aan de duurzame inzetbaarheid en het succes van de organisatie. Tijd om daar dus eens wat dieper in te duiken! In deze blog bespreken we de zes beginselen van goed werkgeverschap, hoe het in de praktijk werkt en wat het effect ervan is.
De zes beginselen van goed werkgeverschap
Een blog over goed werkgeverschap kunnen we natuurlijk niet beginnen zonder de zes beginselen aan te kaarten. Deze beginselen zijn in het leven geroepen om in de rechtspraak het begrip ‘goed werkgeverschap’ iets concreter te maken. Vanuit de wetgeving is het verplicht om je als goede werkgever te gedragen. In artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek is dit vastgelegd.
Bij ingrijpende veranderingen heeft een werkgever verschillende plichten. Je moet rekening houden met de onderzoeksplicht (feiten en belangen nagaan), de hoorplicht (luisteren naar standpunten en bezwaren van werknemers) en evenredigheid (belangen van werknemer en werkgever evenveel meenemen).
Als goede werkgever maak je geen misbruik van je machtspositie. Bij het maken van plannen moet er rekening gehouden worden met de belangen van het personeel.
Het is belangrijk om een ingrijpende beslissing duidelijk te motiveren. Werknemers krijgen op deze manier de mogelijkheid om bezwaar te maken.
Werknemers hebben bepaalde verwachtingen bij werkgevers. Het is belangrijk om hierover in gesprek te gaan met hen en deze verwachtingen waar te maken.
Iedere werknemer moet je op een gelijke manier behandelen.
Als goed werkgever moet je zorgen voor een verzekering die schade van werknemers vergoedt na een ongeval.
Wat is goed werkgeverschap in de praktijk?
‘Goed werkgeverschap’ is een rekbaar begrip. Hoe geef je hier als werkgever invulling aan en hoe werkt het in de praktijk? Vaak verwachten werknemers en werkgevers meer van elkaar dan alleen de wettelijke norm. Als werkgever is het goed om de wensen en behoeften te achterhalen. Plan bijvoorbeeld een “hoe gaat het’’-sessie met iedere medewerker of stuur een enquête rond.
Het draait bij goed werkgeverschap ook vaak om goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan de manier waarop een werkgever omgaat met langdurig zieke medewerkers of hoe ze omgaan met bijscholing. Een goed ontwikkelingsprogramma is hier een mooi voorbeeld van. Maar natuurlijk tellen alle kleine beetjes mee. Laten zien dat je je medewerkers waardeert is namelijk erg belangrijk. Een kerstpakket, een verjaardagskaart of een bosje bloemen voor de verhuizing: het is allemaal een blijk van waardering.
Het effect van goed werkgeverschap
Goed werkgeverschap brengt alleen maar positieve gevolgen met zich mee. In tijden van een krappe arbeidsmarkt al helemaal. Door een goede werkgever te zijn geef je medewerkers het gevoel dat ze gerespecteerd worden en belangrijk zijn voor de organisatie. Wanneer je investeert in de dingen die belangrijk zijn voor je werknemers krijg je daar veel voor terug.
In veel branches is het lastig om genoeg werknemers te vinden en te behouden. Je huidige personeel kun je langer aan je binden door goed voor ze te zorgen. Daarnaast trek je ook eerder nieuwe werknemers aan als ze je reputatie als goed werkgever kennen. Daarbij bespaar je een hoop tijd en kosten. Want als je huidige werknemers langer blijven, hoef je natuurlijk minder snel op zoek naar nieuw personeel. Daarnaast draagt het bij aan een goede sfeer. Het leidt tot meer plezier, gezondheid en motivatie, minder verzuim en meer productiviteit. En gelukkige werknemers maken gelukkige klanten.
‘Goed werkgeverschap’ is naar mijn mening zeker een onderwerp waar je als organisatie bovenop moet zitten. Bij careerdesQ hebben we afgelopen jaar de arbeidsvoorwaarden ook onder de loep genomen. Keuze uit een eindejaarsuitkering of meer betaalde vrije tijd (ADV-dagen) en per jaar 20 remote dagen zijn punten die wij hebben toegevoegd aan onze arbeidsvoorwaarden. Ben jij nog op zoek naar een leuke baan en word jij blij van deze extra voorwaarden? Wie weet hebben wij bij careerdesQ nog een leuke vacature voor jou! Word jij mijn nieuwe collega?
Liefs,
Julia